Home Actueel Nieuws MinVWS: Invoering EPD Online

MinVWS: Invoering EPD Online

Nieuwegein, november 2008.

Het ministerie van VWS lanceert de introductie van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD).

Het ministerie heeft alle huishoudens in Nederland een brief gestuurd om de burgers te informeren over de start van de invoering van het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD). ‘Met deze brief vragen we mensen of ze willen meedoen aan het landelijk EPD', legt minister Klink in een video uit. ‘Zo niet, dan kunnen ze dit aangeven via een bezwaarformulier dat bij de brief zit.' Via het EPD kunnen zorgverleners snel de actuele medische gegevens van de patiënt die zij behandelen opvragen en inzien. Dit gebeurt op een veilige en betrouwbare manier. Huisartspraktijken, huisartsenposten, apotheken en ziekenhuizen zullen als eerste aansluiten op het landelijk EPD.

Het EPD maakt het mogelijk dat zorgverleners snel en betrouwbaar medische gegevens met elkaar kunnen delen, zodat de kans op medische fouten kleiner wordt. In veel regio's gebeurt dit al. Het landelijk EPD maakt uitwisseling van gegevens in heel Nederland mogelijk. Huisartsen, specialisten en apothekers kunnen dan gemakkelijk patiëntengegevens over bijvoorbeeld medicatie inzien.

Het uitwisselen van medische gegevens via het landelijk EPD gebeurt op basis van het burgerservicenummer (BSN). Iedereen die bij een Nederlandse gemeente ingeschreven staat, heeft zo'n nummer. Op die manier zullen er minder fouten worden gemaakt en wordt frauderen moeilijker, zegt het CIBG (Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg), de uitvoeringsorganisatie van het ministerie waar het beheer van het BSN onder valt. Door gebruik van het BSN komt een einde aan de verschillende persoonsnummers die zorgaanbieders nu nog gebruiken.

In de betreffende brief wordt verwezen naar de website www.infoepd.nl waar alle relevante informatie is te vinden. Deze website is door Sogeti Nederland B.V. en OpenSesame ICT B.V. gerealiseerd op basis van OpenIMS Content Management Server (OpenIMS CMS).
Het is een website die in gaat op de thema's EPD (Elektronisch Patiënten Dossier) en BSN (Burger Service Nummer) voor de doelgroepen: patiënten, ICT leveranciers, zorg aanbieders en zorgverzekeraars. De verschillende doelgroepen kunnen dan ook op specifieke landingspagina's informatie raadplegen.

OpenSesame ICT is trots dat het bedrijf heeft meegewerkt aan de implementatie van het EPD. "Het wordt een heel belangrijk dossier. Het vormt de spil van de zorgverlening in Nederland en levert een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit en betrouwbaarheid van de zorgverlening in Nederland", zegt Wieger Kunst, Commercieel Directeur van OpenSesame ICT.

Meer informatie over de invoering van het EPD is te vinden op het gerealiseerde informatiepunt BSN in de zorg www.infoepd.nl.

Over OpenSesame ICT

OpenSesame ICT B.V. is een Nederlands softwarehuis die zich richt op bedrijfsmatige oplossingen op het Open Source platform. De oplossingen zijn onder de naam OpenIMS als standaard software beschikbaar. OpenIMS is een platform voor het gestructureerd beheren van ongestructureerde informatie en beschikt over een aantal server oplossingen voor onder andere Content-, Document-, Workflow- en E-mail Management. OpenIMS draait op vele platformen zoals Linux of Microsoft Windows, is op Open Standaarden gebaseerd (SOAP/XML) en is 100% webbased.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer H.W.W. Kunst (Business Development Manager) bdm@osict.com of een bezoek brengen aan de websites www.osict.com en/of www.openims.com.

Altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

//RL:20210122
Accepteren

openims.com maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.