Home Portal Management

Portal Management Server (PS)

Door de, als maar groeiende, stroom aan digitale informatie zijn organisaties op zoek naar voorzieningen om de juiste informatie op het juiste tijdstip bij de juiste persoon te krijgen.

Met een product als de OpenIMS Portal server kan informatie gepersonaliseerd en/of gestructureerd worden aangeboden per individu (medewerker), per afdeling, organisatie of opleiding. Middels de portal server kunnen diverse portalbladen beschikbaar worden gesteld aan de betreffende doelgroepen.

Enkele voordelen van een portal product kunnen zijn:

 • Portlets kunnen direct beschikbaar worden gesteld.
 • Verbetering productiviteit door focus.
 • Kostenbesparing (door eenduidige en snelle toegang tot informatie).
 • Webbased toegang tot informatie.
 • Op maat (medewerker, afdeling, organisatie, student).
 • Actuele en relevante informatietoegang.
 • Uniforme toegang tot informatie.

OpenIMS Portal Server is het platform waarmee u informatiestromen uit verschillende applicaties beschikbaar kunt stellen. Zo zijn er verschillende OpenIMS portlets beschikbaar zoals de to-do lijst, laatst bekeken dossiers, direct zoeken in het Document Management Systeem of de toegewezen webcontent uit het Content Management systeem. OpenIMS Portal Server levert u de mogelijkheid om een geavanceerde omgeving aan uw gebruikers beschikbaar stellen. Of het nu gaat om webapplicaties, om bedrijfsinformatie of om content, het is allemaal mogelijk.

OpenIMS Portal Server bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Centraal beheer portlets (definitie, autorisatie, verplicht).
 • Portlet distributie (Intranet of iGoogle).
 • Statische en dynamische portalbladen.
 • Skin management.
 • Single sign-on.
 • LDAP compatible (Active Directory, Netware eDirectory Services).
 • Nieuws portlets (open standaarden RSS/RDF).
 • Zoekfaciliteiten.
 • Personalisatie.
 • Integratie met externe systemen.
 • Centraal beheer portlets
 • WSRP distributie van portlets

Een beheerder kan op één plek alle beschikbare portlets beheren. Dit betekent dat een portlet aan een bepaalde groep gebruikers beschikbaar kan worden gesteld waarbij de individuele gebruiker middels personalisatie zelf kan bepalen of deze applicatie wel of niet in zijn of haar eigen portal wordt getoond. Verder is het mogelijk een portlet verplicht te maken op een specifiek portalblad wat bekent dat de betreffende gebruikers het portlet niet kunnen uitschakelen.

Portlet distributie (Intranet of iGoogle)

Naast de standaard portalblad viewer is het ook mogelijk een portlet onderdeel te maken van een, op OpenIMS Content Management server gebaseerd, Intranet of website. Hierdoor kunt u een portlet via meerdere kanalen aanbieden en kunt een personaliseerbaar Intranet ontwikkelen. Daarnaast is het ook mogelijk een portlet door te gegeven aan het portal van Google (iGoogle). Een medewerker kan dan gebruik maken van de overige voorzieningen die een portal als Google aanbiedt.

Statische en dynamische portalbladen

Een beheerder kan nieuwe portalbladen aanleggen die statisch of dynamisch zijn. Een statisch portalblad bevat de indeling en portlets zoals een beheerder deze heeft ingedeeld en ingericht en deze is ook niet aanpasbaar door eindgebruikers. Een dynamisch portalblad werkt met een zogenaamd portalbladtemplate wat door de beheerder kan worden ingedeeld en ingericht. Op het moment dat een eindgebruiker het betreffende portalblad opent krijgt deze de standaard indeling van het template waarna hij of zij de indeling kan aanpassen (indien gewenst). 

Skin management

Met behulp van de skin management omgeving kan de vormgeving van het portal worden aangepast.

Single Sign-On (SSO)

De Portal Server van OpenIMS beschikt over voorzieningen om gebruikers slechts één maal te laten inloggen. Uiteraard moeten de onderliggende applicaties dergelijke voorzieningen ook ondersteunen.

LDAP en LDAP compatible (Active Directory, Netware Directory Services)

Met behulp van deze standaard ontsluit OpenIMS zowel haar eigen componenten als systemen van derden. Er kan gebruik worden gemaakt van het security model van OpenIMS maar het is ook mogelijk gebruik te maken van LDAP compatible omgevingen.

Nieuws portlets

OpenIMS voldoet aan de RSS/RDF 2.0 standaard waarmee toegang wordt verkregen tot vele duizenden nieuwsbronnen. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan NU.nl.

Standaard OpenIMS product portlets

OpenIMS biedt niet alleen een portal framework maar ook concrete toepassingen zoals Document Management, Workflow Management en Content Management. Daarom zijn er een aantal standaard OpenIMS product portlets. Hierbij valt te denken aan portlets als de laatste 10 af te handelen documenten, recent bekeken dossiers, direct zoeken in het DMS / CMS en dergelijke.

Zoekfaciliteiten

OpenIMS beschikt over een meta zoekmachine die door alle content (full tekst) kan zoeken die verspreid kan zijn over de verschillende OpenIMS onderdelen maar ook binnen externe databronnen zoals een relationele database of een Lotus Notes omgeving. Daarnaast is het mogelijk zoekmachines van andere leveranciers in te zetten zoals:

 • Verity K2 Enterprise.
 • SharePoint Portal Server.
 • Google Search Appliance.

Personalisatie

Afhankelijk van de rechten van de gebruiker kan de portalomgeving op maat per gebruiker worden aangepast, deze wijzigingen worden uiteraard ook opgeslagen.

Integratie met externe systemen

Tevens is het mogelijk portlets te ontwikkelen die informatie ophalen uit andere systemen. Dit kan op basis van een inline frame portlet tot aan volledige integratie op basis van ODBC, XML / SOAP, WSRP 1.0.


Voor meer informatie vul het aanvraag formulier in.

Altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

//RL:20210122
Accepteren

openims.com maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.