Home Actueel Nieuws Verstandig en veilig thuiswerken

Verstandig en veilig thuiswerken

Inmiddels werken we bijna allemaal al ruim één jaar thuis. Ook op de thuiswerkplekken van onze medewerkers wordt zorgvuldig omgegaan met de gegevens van onze klanten. Hoe zorgen we daarvoor?

Veel medewerkers werken via een beveiligde verbinding (VPN) vanaf de thuissituatie op hun werkplek op kantoor. Deze systemen zijn voorzien van een versleutelde opslag en (zeer) sterke wachtwoorden. Slechts enkele van de vele eisen waaraan wij voldoen en die onze ISO 9001 en ISO 27001 certificering aan ons stelt.

Er zijn ook medewerkers die met mobiele bedrijfsapparatuur (laptops en tablets) werken, ook hiervoor gelden bovengenoemde stringente regels en voorwaarden o.a. vanuit de ISO.

Daarnaast is er een kleine schare medewerkers die gebruik maakt van privé-apparatuur. Ook deze zijn door ons geinventariseerd en tegen het licht gehouden. Daar waar verbeteringen noodzakelijk waren voor veilig gebruik zijn de nodige maatregelen in overleg doorgevoerd. Denk hierbij aan het inschakelen van encryptie van de harde schijf of de gestelde eisen aan wachtwoorden en verbindingen. De controle van zowel zakelijke als privé-apparatuur wordt periodiek herhaald.

Voor onze Digitale Werkplek is two-factor authenticatie ingesteld en zijn de SSL certificaten up-to-date zodat we op een veilige en vertrouwelijke manier kennis kunnen uitwisselen en socializen.

De opgezette meeting-rooms in Google Meet gebruiken we voor onderling overleg, maar ook vaak met opdrachtgevers, prospects, leveranciers en dergelijke.

Op technisch vlak zitten we safe, maar er is meer dan dat. Veiligheid en vertrouwen begint bij jezelf. Daar hebben we tien 'Gouden regels' voor opgesteld. Deze gelden dus niet alleen op kantoor, maar ook thuis!

  • Gebruik altijd beveiligde hardware en veilige software.
  • Houdt wachtwoorden geheim, gebruik veilige opslag voor certificaten (o.a. SSH) en sterke wachtwoorden.
  • Denk goed na welke bedrijfsinformatie je deelt, voornamelijk als deze te herleiden is tot een klant of incident.
  • Wees je tijdens je werk bewust van ‘meekijkers’ en ‘meeluisteraars’.
  • Draag zorg voor een ‘clean desk en clear screen’.
  • Vergrendel je scherm als je even wegloopt, ook thuis!.
  • Gooi papier in de daarvoor bestemde papiercontainer voor vernietiging. Gebruik thuis liever geen papier!.
  • Sluit ramen, kasten en lades af als je je werkplek verlaat. Voor thuis geldt; kies voor het bewaren van informatie een afsluitbare lade of kast.
  • Meld incidenten zoals virussen, diefstal en verlies direct bij de helpdesk.
  • Label documenten met de juiste classificatie.

Houding en gedrag, een cliché, maar de belangrijkste schakel in de keten. Met goed gezond verstand dus!

Het einde lijkt in zicht en we houden vol. Wij blijven veilig en vertrouwd onze opdrachtgevers bedienen en mooie dingen maken vanuit thuis en op kantoor. Dit zal ook na deze Corona-periode er anders uit gaan zien dan voorheen. Daarom blijven wij de de huidige ingezette koers van controle en verbeteren van onze (thuis)werkplekken varen.

Altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

//RL:20210122
Accepteren

openims.com maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.